Zaujímavosti o ostrove Brač

 

Klenot Dalmácie – ostrov Brač. Tento kúsok raja, známy svojou nádherou a bohatou históriou, sa týči ako neprehliadnuteľný strážca chorvátskeho pobrežia.

Život na Brači je spätý s kamennými domami, ktoré sa vypínajú nad malými zátokami a skrytými plážami. No v skutočnosti sú to kamenárske zázraky, ktoré odhaľujú dlhú tradíciu ostrova. Brač je totiž domovom pre majstrov kamenných diel, ktorí odpradávna vytvárali niektoré z najúchvatnejších stavieb, ktoré krášlia celý región. Ich umenie sa odráža v každej kamennej stavbe , od starobylých chrámov po pôvabné domy.

Z tohto ostrova pochádza aj legendárny kameň, ktorý sa tu ťaží – brački kamen (mramor z Braču). Stal sa symbolom mnohých slávnych budov po celom svete. Jeho biela elegancia zdobí Diokleciánov palác v blízkom Splite a dokonca aj Viedenský parlament, či Biely Dom vo Washingtone DC. Tento mramor je nielen materiálom, ale aj súčasťou identity Braču.

Okrem svojich kamenných pokladov je Brač známy aj svojou prírodnou krásou. Cestou cez ostrov sa stretávate s nádhernými olivovníkmi, vinicami a pomarančovníkmi a citrónovníkmi, ktoré sa tiahnu po zvlnených svahoch a dotvárajú scenériu plnú života a farieb.

Brač je pomerne hornatý ostrov, nachádza sa tu aj najvyššia hora na vsštkých Jandranských ostrovoch – Vidova Gora (mnm), z ktorej je kráasny výhľad na svetoznámu pláž Zlatni Rat (Bol), ktorá bola už niekoľkokrát vyhlásená za jednu z najkrajších pláží sveta, ale aj na všetky okolité ostrovy a more. Okrem tejto pláže sa však na Brači nachádza množstvo krásnych pláží a zátok, ktoré môžete mať aj uprostred hlavnej turistickej sezóny iba pre seba.

Nachádza sa tu tiež mestečko Škrip, kde sídli múzeum olivového oleja, ktoré by žiadny milovník olivového oleja nemal vynechať. Dozviete sa tu mnoho zaujímavých informácií o tradičnej výrobe oleja v minulosti  a dnes, uvidíte autentické dobové nástroje a budete si môcť vyskúšať prácu s nimi. Samozrejmosťou je ochutnávka miestneho oleja, a iných špecialít.

Neďaleko sa nachádza aj starobylá dedinka Dol, ktorá určite tiež stojí za návštevu. Tu určite treba zájsť do (jediného) miestneho podniku a ochutnať legendárny koláč Hrapoćuša.

Sumartin

Malé prístavné mestečko na východnom pobreží ostrova, je ako skrytý klenot, ktorý láka svojou autenticitou a pokojom. Jeho útulné uličky a rybárske prístavy odrážajú život miestnych obyvateľov, ktorí sa živia rybolovom a poľnohospodárstvom už stáročia.

Sumartin nie je veľmi turisticky vyhľadávané stredisko a preto si stále zachováva typický ráz a môžete tu zažiť Chorvátsko, ktoré by ste pred 30 rokmi zažili ešte aj inde.

Pre návštevníkov je Sumartin bránou do nekonečných dobrodružstiev na mori. Jeho prístavy sú plné malých člnov a jachiet, ktoré sa vydávajú za objavovaním tajomstiev Jadranského mora. Plavba okolo ostrovu, smerom na pevninu, či na ostrov Hvar je nezabudnuteľným zážitkom pre každého, kto túži po dobrodružstve a kráse prírody.

Sumartin je súčasťou municipality Selca. Samotná Sleca je vzdialená od Sumartinu 3 km. Určite ste už počuli o tom, že na tomto ostrove a priamo v Selci pôsobil Martin Kukučín, kde dodnes stojí dom v ktorom pôsobil a je tam vystavená aj pamätná tabuľa – toto miesti tiež určite navštívite.

Na ostrove Brač a v jeho prístave Sumartin sa čas spomaľuje a všetky vaše starosti sa rozplývajú. Tam, kde sa stretávajú história, príroda a pohostinnosť miestnych obyvateľov, sa rodia nezabudnuteľné zážitky a spomienky, ktoré sa vám zapíšu do sŕdc na celý život.